fbpx

Status 2023: Familiebehandling på modersmålet er fortsat en vigtig indsats for kommunerne

555 socialfaglige indsatser på 56 sprog i 76 kommuner. Det er status for 2023 for Memox.

555 socialfaglige indsatser på 56 sprog i 76 kommuner. Det er status for 2023 for Memox, der med kontorer i København, Aarhus, Odense, Aalborg, Kolding og Næstved er landets største aktør inden for specialiseret familiebehandling på modersmålet. Langt over halvdelen af indsatserne udgøres af forskellige former for familiebehandling i landets kommuner, der skal skabe tryghed og stabilitet for børn, unge og voksne i sårbare familier.

”Det samlede antal indsatser for Memox ligger nogenlunde på samme niveau som i 2022, og vi kan helt grundlæggende konstatere, at der fortsat er et markant behov for vores kerneydelse: nemlig at møde familierne på deres modersmål og med forståelse for deres kulturelle baggrund”, siger Memox’ adm. direktør Henrik Appel.

Dansk, arabisk og ukrainsk var størst

Behovet for familiebehandling på modersmålet understreges af den store spredning af sprog. Cirka 75 % af indsatserne i 2023 foregik på forskellige udenlandske sprog og dialekter med arabisk og ukrainsk som årets to største fremmedsprog med henholdsvis 105 og 40 indsatser.

Det største enkeltstående sprog i 2023 var dansk, der dækkede ca. 25% af alle Memox’ indsatser. I løbet af året var der også efterspørgsel på bl.a. pashto, dari, farsi, tigrinya, tagalog, tyrkisk og ikke mindre end fem forskellige kurdiske sprog og dialekter.

”Vi får til stadighed bekræftet værdien af sproglig og kulturel forståelse i vores indsatser. Det skaber større tillid mellem familier, fagpersoner og myndigheder, og det er med til at afkorte behandlingstiden, gøre dialogen bedre og styrke trivslen i familierne”, fortæller Henrik Appel.

Helhedsorientering og individuel støtte

En anden væsentlig tendens, der er slået igennem i 2023 er, at kommunerne i øget omfang bevilger ressourcer til individuelle støttepersoner og kontaktpersoner, der målrettet skal bistå forældre og børn med at gøre fremskridt og styrke troen på egne kompetencer. Omkring 25% af alle Memox’ indsatser i 2023 inkluderede en støtteperson eller kontaktperson.

”Det er en glædelig udvikling, da det er tegn på, at kommunerne har et helhedsorienteret fokus, hvor der tages hensyn til de ofte komplekse, individuelle forhold, der er på spil i mange af indsatserne. Og så det er med til at øge effektiviteten af de samlede indsatser”, udtaler Henrik Appel.

Netop helhedsorientering i de socialfaglige indsatser for børn, unge og familier forventes at blive et nøgleord i 2024 i kraft af Barnets Lov, der netop er trådt i kraft.

”Den nye lov tvinger både kommunerne og de private leverandører til at være langt skarpere på at inddrage barnets ønsker og perspektiv undervejs. Det vil uvægerligt fordre en mere helhedsorienteret tilgang til gavn for både børn og familier. Det ser vi frem til at arbejde videre med”, slutter Henrik Appel.

Memox – antal indsatser 2023

Region Hovedstaden 178
Region Sjælland 147
Region Syddanmark 131
Region Midtjylland 37
Region Nordjylland 62
   
Antal indsatser i alt 555
Antal kommuner 76

 

Memox – sprog og indsatser 2023 

De tre største sprog

Dansk 138
Arabisk 105
Ukrainsk 40
   
Antal sprog i alt 56

 

Yderligere oplysninger:

Presse- & kommunikationschef Michael Trinskjær, tel. 53 79 34 17, mail mitr@memox.dk

Søg

LUK

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Faglig viden, nyheder og begivenheder indenfor det socialfaglige felt – direkte i din indbakke.